nedeľa 10. januára 2010

Zázvorníky (tvrdé) / Ginger Cakes (hard)

Mám rada ich chuť lebo nie sú sladké, sú tvrdé, nie sú koláčovité a vydržia večnosť. Príprava je prplavá ale kto ich má rád, obetuje sa... Sú to v mojej domácnosti jediné vianočné koláčiky, ktoré po upečení ostanú biele alebo jemne ružové, nepolámu sa ani keby som po nich posúvala hrnce a môžem si ich vychutnať od Vianoc až do marca lebo nepatria medzi top five bežnej populácie.


50 dkg múky
50 dkg práškového cukru (ale ja dávam asi tak 25 dkg)
4 vajcia
4 žĺtky
3 lyžičky pomletého zázvoru (ja dávam viac)
tuk len na vymastenie plechu

Vajcia, žĺtky a cukor vymiešame nad parou do zhustnutia a ďalej to celé miešame, kým hmota nevychladne - najlepšie na terase keď je vonku kosa.
Preosiatu múku, zázvor aj s vychladnutou hmotou vypracujeme spolu na cesto, ktoré vyvaľkáme na 3 mm-ové pláty, formičkami povykrajujeme kadejaké tvary, poukladáme ich na vymastený plech (v mojom prípade na obyčajný papier na pečenie do špajze) a necháme odležať do nasledujúceho dňa.
Potom rýchlo upečieme do svetloružova.



Ja som ich nikdy nedávala na vymastený plech - nemám toľko zbytočných plechov ktoré by mohli ležať celý deň plné figúrok v špajzi... Možno keby som našla spôsob ako vymastiť papier na pečenie tak aby sa nezababrala od toho celá špajza, skúsila by som raz v živote nechať svoje zázvorníky odstáť aj na vymastenom podklade... ale zatiaľ to neskúšam - v rámci zachovania akého-takého použiteľného poriadku v špajzi.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára