nedeľa 10. januára 2010

Vanilkové rožky / Vanilla cornies

Má ich rád Ervín, skoro každý muž a každý si pod nimi predstavuje niečo iné. V ponímaní našej rodiny sa pod týmto rozumejú orechové pečené čajové koláčiky ováľané za horúca vo vanilkovom cukre. Niečo sa na ne nalepí a niečo sa sype kade-tade ale chuť majú dobrú. Piecť sa dajú samozrejme hocikedy ale z nejakého prozaického dôvodu sa u nás pečú len na Vianoce.

apropo - jedna dávka spravidla nestačí - pečieme skoro stále z dvojnásobnej...

21 dkg múky
14 dkg margarínu
7 dkg práškového cukru
1 vajce 
10 dkg pomletých vlašských orechov
sóda bikarbóna alebo prášok do pečiva - trochu
vanilkový cukor
margarín na vymastenie plechu

Všetko sa pomieša a vypracuje sa cesto, ktoré sa odloži aspoň na 30 minút do chladu - u mňa stačí špajza, u niekoho treba chladničku. Z cesta sa potom vyvaľkajú šúľky asi 1 cm hrubé, tie sa pokrájajú na asi 4 cm dlhé kúsky a ohýnajú sa do tvaru rožkov. Poukladajú sa na plech, upečú sa do svetloružova a za horúca sa obabrú vanilkovým cukrom.
Najlepšie sú, keď sa nechajú odstáť 1-2 týždne v uzavretej nádobe.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára