nedeľa 10. januára 2010

Medovníčky / Gingerbread



Vzhľadom na obrovskú popularitu mojich tohoročných medovníčkov nielen v rodine, ale aj medzi známymi, v susedstve a v práci som uplynulý týždeň dospela k tomu, že je treba vyrobiť novú kopu medovníčkov.

Všade naokolo, vo všetkých predvianočných vydaniach novín, časopisov, televíznych variacich relácií či v kuchárskych knižkách všeobecne sa nachádza milión rôznych receptov na medovníky.... niektoré sú fajn, niektoré menej fajn, niektoré sú jedlé ihneď, niektoré sú jedlé po týždni, niektoré nie sú jedlé vôbec (akurát to autori väčšinou zabudnú uviesť)...

Ja som dostala tento ozaj dobrý recept od pani susedy a osvedčil sa - dokonca úspešne zaútočil aj na chuťové bunky nielen známych a rodiny, ale i kolegov v práci.
Robí sa takto - (susedkin recept som vzhľadom na moju alergiu upravila tak aby bol jedlý aj pre mňa):



8 polievkových lyžíc medu
30 dkg práškového / kryštálového cukru
4 lyžičky mletej škorice
2 lyžičky mletého anýzu
2 lyžičky voňavých klinčekov
20 dkg mletých orechov
3 lyžice rozpusteného masla


Toto všetko sa nad parou vymieša do tekutého stavu, do bodu varu.

60 dkg múky (hladká, polohrubá, je to jedno)
2 vajcia
2 polievkové lyžice rumu
5 dkg soda bikarbóny
žĺtok na potretie


Do tohto vlejeme tekutú zmes a vypracuje sa hladké cesto. Toto sa nechá aspoň 3 hodiny odstáť.

Potom sa opäť premiesi, vyvaľká sa na zhruba centimetrové pláty a vykrajuje sa formičkami.
Plech sa vymastí, cesto sa potrie žĺtkom a ozdobí sa orechami.






A potom sa upečie a nechá mäknúť pár dní...
Po upečení je chvíľu mäkký, potom tvrdý (skoro nejedlý) a o pár dní výborný...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára