piatok 24. decembra 2010

Tekvicovo-zelerová polievka

Tekvicovo-zelerová polievka

* 700 g tekvice
* 110 g zeleru
* 1 stredne veľkú cibuľu rozkrojenú na štvrtiny
* 1 a 1/4 KL anízových semienok
* hrubozrnnú soľ
* čerstvo pomleté čierne korenie
* extra panenský olivový
* olej
* 4 PL bieleho vína
* 900 ml kuracieho vývaru z kocky


Postup:

Tekvicu prekrojíme, odstránime jadierka, olúpeme a dužinu pokrájame na kocky. Zeler olúpeme a pokrájame na kocky, ošúpanú cibuľu na štvrtiny. Elektrickú rúru predhrejeme na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C). Do hlbokého plechu rozložíme tekvicu, zeler, cibuľu a všetko posypeme 1/4 lyžičkou semienok anízu. Osolíme, okoreníme čiernym korením a pokvapkáme olivovým olejom. Zmes dobre premiešame a uhladíme do rovnomernej vrstvy. Vložíme do horúcej rúry a pečieme asi 50 minút do mäkka a zlatohneda. Občas premiešame.

Upečenú horúcu zmes dáme do hrnca, zalejeme teplým vývarom a vínom a privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme asi 30 minút. Potom odstavíme z plameňa a necháme mierne vychladnúť.

Vychladnutú zmes po častiach nalejeme do mixéra. Rozmixujeme a prepasírujeme cez sito. Vzniknuté pyré dáme opäť do hrnca, zohrejeme, prípadne osolíme a okoreníme. Na panvici bez tuku opečieme anízové semienka do zlatohneda a necháme vychladnúť. Opečenými semienkami posypeme polievku na tanieri.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára