piatok 24. decembra 2010

Tekvicové pyré z maslovej (oranžovej) tekvice

ako vyrobiť tekvicové pyré... čo nie je síce ešte jedlo, ale polotovar do ďalších receptov

Ja používam najčastejšie tieto dva druhy, pričom názov viem len tej guľatej Hokkaido tekvici. Ak mi poviete ako sa volá tá podlhovastá, budem rada. Hokkaido používam do slaných receptov, je také hutnejšie a chutí niečo medzi gaštanmi a fazuľou. Podlhovastá má jemnú sladkú dužinu, tú dávam do koláčov. Vo vrecku vidno Hokkaido nakrájané na kocky, do niektorých receptov sa hodí takto. Tekvica Hokkaido sa nešúpe iba dobre umyje a odkroja sa prípadné vady na kráse. Šupka tepelnou úpravou úplne zmäkne.

Takto vyzerajú pripravené do rúry. Umyté, vydlabané a ničím neochutené sa pečú 30-45 min. na 180°C úplne do mäkka. Polovicu Hokkaida som si namarinovala a dala piecť do tej alobalovej vaničky, len tak ako pochúťku. Po upečení necháme úplne vychladnúť, šťava, ktorá je v tekvici do nej opäť vsiakne. Pomixujeme a naplníme do krabičiek alebo ako sme zvyknuté mraziť, najlepšie v takých množstvách ako idú do receptov. Podlhovastú tekvicu treba vydlabať, Hokkaido rozmixovať celé. Tá podlhovastá ak je dobre upečená sa ani mixovať nemusí, v pohode sa roztlačí lyžicou alebo vidličkou na pyré. Hokkaido mixujem vždy kvôli šupke.

Pár tipov na použitie oranžovej tekvice: polievka - je tu presne taká ako robievam Tekvicová polievka od Lubka Ilková (pammy). do zemiakového pyré, do zapečených cestovín, placky, Hokkaido plnené mäsom, cookies, muffins, bábovka, chlebíček. Tekvicové pyré v plechovke sa občas dá kúpiť aj v Tescu. Býva v regáli s exotickými ingredienciami. Ale toto domáce má aj tak lepšiu chuť :o)))

Upečené tekvice. Vždy pečiem dva plné plechy naraz na 190°C asi 45 minút (pichnem do najväčšej nožom, či je mäkká). Ľahko sa lyžicou vyberie až celkom na šupu.

V mise ho stačí roztlačiť pučidlom na zemiaky.

Pripravené do mrazničky. Toľko vyšlo z troch veľkých maslových tekvíc. Plus jedna šálka, ktorú som dala do cheesecake.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára