piatok 24. decembra 2010

Tekvicové ravioli (alebo iné plnené cestoviny)

Keďže som z kraja, kde lúskanie tekvicových jadierok neodmysliteľne patrí k životu, nemáme núdzu o tekvice na vyrezávanie svetlonosov. Už v septembri som odložila pár pekných kúskov, z ktorých sme teraz pekne odstránili jadierka na sušenie a vyrezali pekné svetlonosy na ozdobu balkóna. Musím uznať, že napriek tomu, že muž vyrezával tekvicu po prvý raz, jeho svetlonos bol najkrajší, aký som kedy videla:)

Rada varím sezónne, preto z tekvice niečo aj uvarím. Tekvicu na varenie (napr. odrodu butternut alebo hokkaido) treba najprv upiecť v rúre, aby sa zbavila čo najviac vody a potom z mäkkej dužiny získať polotovar - pyré na ďalšie spracovanie. Vychladnuté pyré takto môžeme zamraziť na menšie dávky a použiť aj neskôr. Jedným z mojich najobľúbenejších tekvicových jedál sú plnené cestoviny. Aspoň môžem vyskúšať, ako funguje nástavec na ravioli na mojom novom strojčeku na cestoviny.

Tekvicové ravioli so šalviovým maslom

1 malá tekvica
1 balenie smotanového čerstvého syra (gervais, lučina a pod.)
soľ, čierne korenie
muškátový oriešok
strúhaný parmezán
maslo
pár čerstvých lístkov šalvie
(pár kvapiek citrónovej šťavy)


Pyré z upečenej tekvice necháme úplne vychladnúť a zamiešame doň čerstvý syr a trocha strúhaného parmezánu. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a muškátovým orieškom. Touto plnkou plníme čerstvé vaječné ravioli buď ručne alebo na strojčeku. Ravioli necháme pár minút preschnúť na utierke. Zatiaľ dáme zovrieť slanú vodu vo veľkom hrnci a pripravíme si šalviové maslo ako omáčku. Na panvici roztopíme kus masla a necháme prevrieť. Keď sa začne maslo farbiť do zlata, pridáme pokrájané lístky šalvie a trochu ich na masle upražíme. Dávame pozor, aby nám maslo nezhorelo. Keď začne pekne voňať, odstavíme panvicu zo sporáka a omáčku môžeme trochu prisoliť a pridať do nej pár kvapiek citrónovej šťavy na chuť. Ravioli uvaríme, scedíme a premiešame v panvici so šalviovým maslom. Ihneď podávame s trochou strúhaného parmezánu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára