piatok 24. decembra 2010

Tekvicová polievka (z hokkaido)

Tekvicová polievka

Tekvicová polievka sa dá robiť na viacero spôsobov. Z varenej tekvice alebo z pyré z tekvice pečenej. Tento recept je z pyré z tekvice hokkaido.

tekvice hokkaido
(teoreticky môžu byť aj varené zemiaky - málo)
bujón (slepačí, zeleninový)
na ochutenie:
šalvia
mletý muškátový oriešok
soľ
(kyslá/šľahačková smotana - nemusí byť)


Tekvicu prerežte na polovice, jadierka vydlabte a položte reznou stranou na plech. Vložte do rúry predhriatej na 200˚C a pečte, kým nebude natoľko mäkká, aby ste ju cez šupku ľahko prepichli špajdľou. Nechajte vychladnúť a dužinu vyškriabte lyžicou. (Dužinu si môžte zamraziť a použiť napr. aj na prípravu amerického pumpkin pie.) Dužinu vložte do hrnca a rozrieďte slepačím bujónom na takú konzistenciu, aká vám vyhovuje. Priveďte do varu a ochuťte šalviou, mletým muškátovým orieškom a soľou. Následne môžte polievku rozmixovať, aby bola ešte jemnejšia. Podávajte s kyslou alebo šľahačkovou smotanou a dozdobte napr. dlhými steblami pažítky a vylúpanými tekvicovými jadierkami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára