nedeľa 26. decembra 2010

Amur pečený na červenom víne



Tento rok som mala šťastie - a uvidím či bude aj budúci rok. V mraziaku mám kopu amura, čo má výborné mäsko, obzvlášť keď sa upečie na víne. Teraz na Vianoce som to skúsila na červenom.


Tento amur má asi 2 kg
šlo tam asi 3 dcl Alibernetu
dosť zamrazeného kôpru
vegeta (natural)
trocha masla

Zapečená tekvica - moja



Celkom jednoduché a hlavne chutné, dá sa potom hýbať aj rozmýšľať, neodstaví to človeka na pol dňa spánku po dobrom obede...

Na množstvo na obrázku treba:
polovicu maslovej tekvice
zhruba polovičné množstvo zemiakov
na kocky nakrájaná gouda
1 kyslá smotana
4 vajíčka (môže byť aj menej)
vegeta (natural)
málo masla


Všetko nakrájam na kocky (tekvicové kúsky nie malé, skôr väčšie), zmiešam, zasypem vegetou, zalejem smotanou... a pečiem asi hodinu (stačí aj menej ak sú predtým zemiaky uvarené).
Tekvicu stačí umyť a odjadierkovať, netreba ju šúpať.

piatok 24. decembra 2010

Tekvica Hokkaido



Ak si pri názve Hokkaido predstavíte japonský ostrov, nie ste ďaleko od pravdy. Rovnaký názov má totiž aj tekvička, ktorá sa k nám dostala až z Krajiny vychádzajúceho slnka.

Záhradka diabetika sa veľmi nelíši od bežných záhrad. Nájdeme v nej základné druhy zeleniny – listovej či koreňovej aj zopár skorých zemiakov. Z ovocia jabĺčka, najlepšie kyslejšie odrody, hrušky, marhule, výborné sú višne a moruša čierna, plus nejaké ríbezle, jahody, egreše a ak sa dá – aj papriky a rajčiaky. Čo ešte môže pestovať záhradkár- diabetik, aby mohol plody svojej záhradky zaradiť do jedálneho lístka? Medzi takého plodiny patrí tekvica ‘Hokkaido’, ktorá k nám pomerne nedávno „pricestovala“ až z Japonska. Dokonale sa aklimatizovala, je nenáročná, dobre sa skladuje a má neuveriteľne rôznorodé využitie. Je to neveľká, asi kilogramová tekvička cibuľovitého tvaru, s výraznou tmavooranžovou farbou šupky. Nezrelá je zelená, treba však počkať na vyfarbenie. Nemusí sa šúpať a použiť sa dá z nej všetko, aj vnútro so semienkami.
Liečivé účinky

‘Hokkaido’ je nielen chutná, ale aj zdravá. Podľa orientálnej medicíny je liečivá hlavne pre oblasť sleziny, slinivky brušnej a žalúdka. Je bohatá na karotén, z ktorého si telo vytvára vitamín A. O vysokom obsahu karoténu svedčí žiarivá farba celého plodu. Dužina obsahuje veľmi veľa draslíka a málo sodíka, čo má priaznivý účinok pri liečení kardiovaskulárnych ochorení. Konzumácia tejto tekvice kladne ovplyvňuje stav pokožky, zraku, prostaty a pľúc. Má mimoriadne vysoký obsah zinku, hlavne v semenách, preto okrem dužiny konzumujeme aj semená. Pre diabetikov je významný inulín, ktorý má sladkú chuť a v tele pôsobí aj ako vláknina. Tým zmenšuje ohrozenie tela rakovinou hrubého čreva.



Využitie

Tekvičku pred úpravou stačí umyť, rozkrojiť a lyžicou vybrať vnútornú vrstvu dužiny so semienkami. Túto časť môžeme buď hneď použiť, alebo zamraziť. Ak sú semienka zrelé, odložíme si niekoľko na sadenie a zvyšok bežne upečieme ako pri iných tekviciach. Dužinu podľa potreby nakrájame na kúsky alebo nastrúhame a tiež buď hneď použijeme na varenie, alebo odložíme do mrazničky.

VYSKÚŠAJTE ‘HOKKAIDOVÉ’ RECEPTY

Hrnčekový koláč Hokkaido
2 vajíčka, 3/4 hrnčeka oleja, umelé sladidlo podľa chuti, 1 vanilínový cukor, 2 hrnčeky nahrubo nastrúhanej tekvice, citrónová šťava a trocha citrónovej kôry, 1 hrnček hladkej múky, 1 až 1,5 hrnčeka polohrubej múky, 1 hrnček mlieka, 1 prášok do pečiva, trocha kokosu, prípadne kakaa, oriešky, hrozienka
Všetky ingrediencie zmiešame spolu v miske a vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na pečenie. Pečieme asi 30 minút pri vyššej teplote. Hotové ešte môžeme potrieť diabetickým lekvárom a posypať strúhaným kokosom, mletými orechami alebo mandľami. Rýchly a chutný koláčik, so šľahačkou sa zmení na zákusok.

Pečené zemiaky s tekvicou

stredne veľká tekvička, 1 kg zemiakov, cibuľa, čerstvé alebo sušené bylinky – bazalka, majorán, oregano, provensálska zmes a podobne, soľ, drvená rasca, olej
Umytú tekvicu zbavíme semienok a nakrájame na menšie kúsky, podobne nakrájame aj očistené zemiaky. Cibuľu nakrájame na polmesiačiky. Všetko v miske zmiešame, osolíme, okoreníme bylinkami a nasypeme do nádoby na pečenie, ktorú sme vytreli olejom. Pečieme v dobre vyhriatej rúre asi pol hodinu. Podávame so šalátom z čerstvej zeleniny alebo s acidofilným mliekom.

Guláš Hokkaido
stredne veľká tekvica, 5 zemiakov, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, 3 rajčiaky, 3 papriky (môžeme nahradiť lečom z pohára), rasca, kocka zeleninového bujónu, lyžica horčice, mletá červená paprika, majorán, olej, soľ, podľa chuti Solčanka
Vo väčšom hrnci usmažíme na oleji nakrájanú cibuľu, cesnak, pridáme rascu a časť červenej papriky. Potom pridáme papriku nakrájanú na rezance, neskôr rajčiaky – najlepšie zbavené šupky. Nakoniec prisypeme na menšie kúsky nakrájané zemiaky a po chvíli tekvicu. Posolíme, pridáme zvyšnú červenú papriku a horčicu a zalejeme 2 – 3 litrami vriacej vody. Keď sú zemiaky mäkké, posypeme majoránom a vypneme. Je to vegetariánsky guláš, osviežujúci najmä v lete. K nemu podávame čierny chlieb, zemiakové lokše, výnimočne zemiakové placky.

Ako si ju dopestovať


Podobne ako iné druhy tekvíc, aj tekvica ‘Hokkaido’ potrebuje na dobrý rast veľa živín a slnečné stanovište. Najvhodnejšie je pred výsadbou do pôdy primiešať kompost alebo maštaľný hnoj. Predpestované sadenice vysádzame na stanovište v druhej polovici mája, keď už nehrozia mrazíky, ktoré by ju mohli poškodiť. Sadíme ju na vzdialenosť najmenej 1,2 m, aby mala dostatok miesta na rast. Počas sezóny je veľmi dôležité výdatné zavlažovanie, ktoré podporuje tvorbu plodov. Zberať ju začíname koncom augusta.

Tekvicové jadierka skaramelizované

Ochutené tekvicové jadierka

Do misky si pripravte za lyžicu zmesi soli a mletého korenia, ktoré vám chutí (napr. chilli, mletá údená červená paprika, mletá rasca, škorica, sumac, ďumbier a pod.). Na panvici rozohrejte za lyžicu olivového oleja s trochou masla, vhoďte vysušené neolúpané jadierka z jednej veľkej tekvice a za lyžicu krupicového cukru. Miešame, kým sa cukor nerozpustí a nezačne karamelizovať. Jadierka vysypeme do misky s korením a dobre premiešame. Následne rozprestrieme na tácke a necháme vychladnúť. Lúskajte pri telke alebo s priateľmi pri vínku.

Tekvicové pyré z maslovej (oranžovej) tekvice

ako vyrobiť tekvicové pyré... čo nie je síce ešte jedlo, ale polotovar do ďalších receptov

Ja používam najčastejšie tieto dva druhy, pričom názov viem len tej guľatej Hokkaido tekvici. Ak mi poviete ako sa volá tá podlhovastá, budem rada. Hokkaido používam do slaných receptov, je také hutnejšie a chutí niečo medzi gaštanmi a fazuľou. Podlhovastá má jemnú sladkú dužinu, tú dávam do koláčov. Vo vrecku vidno Hokkaido nakrájané na kocky, do niektorých receptov sa hodí takto. Tekvica Hokkaido sa nešúpe iba dobre umyje a odkroja sa prípadné vady na kráse. Šupka tepelnou úpravou úplne zmäkne.

Takto vyzerajú pripravené do rúry. Umyté, vydlabané a ničím neochutené sa pečú 30-45 min. na 180°C úplne do mäkka. Polovicu Hokkaida som si namarinovala a dala piecť do tej alobalovej vaničky, len tak ako pochúťku. Po upečení necháme úplne vychladnúť, šťava, ktorá je v tekvici do nej opäť vsiakne. Pomixujeme a naplníme do krabičiek alebo ako sme zvyknuté mraziť, najlepšie v takých množstvách ako idú do receptov. Podlhovastú tekvicu treba vydlabať, Hokkaido rozmixovať celé. Tá podlhovastá ak je dobre upečená sa ani mixovať nemusí, v pohode sa roztlačí lyžicou alebo vidličkou na pyré. Hokkaido mixujem vždy kvôli šupke.

Pár tipov na použitie oranžovej tekvice: polievka - je tu presne taká ako robievam Tekvicová polievka od Lubka Ilková (pammy). do zemiakového pyré, do zapečených cestovín, placky, Hokkaido plnené mäsom, cookies, muffins, bábovka, chlebíček. Tekvicové pyré v plechovke sa občas dá kúpiť aj v Tescu. Býva v regáli s exotickými ingredienciami. Ale toto domáce má aj tak lepšiu chuť :o)))

Upečené tekvice. Vždy pečiem dva plné plechy naraz na 190°C asi 45 minút (pichnem do najväčšej nožom, či je mäkká). Ľahko sa lyžicou vyberie až celkom na šupu.

V mise ho stačí roztlačiť pučidlom na zemiaky.

Pripravené do mrazničky. Toľko vyšlo z troch veľkých maslových tekvíc. Plus jedna šálka, ktorú som dala do cheesecake.

Tekvicovo-zelerová polievka

Tekvicovo-zelerová polievka

* 700 g tekvice
* 110 g zeleru
* 1 stredne veľkú cibuľu rozkrojenú na štvrtiny
* 1 a 1/4 KL anízových semienok
* hrubozrnnú soľ
* čerstvo pomleté čierne korenie
* extra panenský olivový
* olej
* 4 PL bieleho vína
* 900 ml kuracieho vývaru z kocky


Postup:

Tekvicu prekrojíme, odstránime jadierka, olúpeme a dužinu pokrájame na kocky. Zeler olúpeme a pokrájame na kocky, ošúpanú cibuľu na štvrtiny. Elektrickú rúru predhrejeme na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C). Do hlbokého plechu rozložíme tekvicu, zeler, cibuľu a všetko posypeme 1/4 lyžičkou semienok anízu. Osolíme, okoreníme čiernym korením a pokvapkáme olivovým olejom. Zmes dobre premiešame a uhladíme do rovnomernej vrstvy. Vložíme do horúcej rúry a pečieme asi 50 minút do mäkka a zlatohneda. Občas premiešame.

Upečenú horúcu zmes dáme do hrnca, zalejeme teplým vývarom a vínom a privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme asi 30 minút. Potom odstavíme z plameňa a necháme mierne vychladnúť.

Vychladnutú zmes po častiach nalejeme do mixéra. Rozmixujeme a prepasírujeme cez sito. Vzniknuté pyré dáme opäť do hrnca, zohrejeme, prípadne osolíme a okoreníme. Na panvici bez tuku opečieme anízové semienka do zlatohneda a necháme vychladnúť. Opečenými semienkami posypeme polievku na tanieri.

Sladko-kyslá tekvica

Sladko-kyslá tekvica

cca 3 kg tekvice
450 ml jablčného octu
250 ml vody
pikant fix sladko – kyslý
150 g cukru
1,7 l vody


Tekvicu rozštvrtíme, odstránime jadrá, ošúpeme, dužinu nakrájame na malé kocôčky pomocou ozdobného noža a vložíme do misy. Vínny ocot zmiešame s vodou a zalejeme ním nakrájanú tekvicu, misu prikryjeme utierkou a postavíme na chladné miesto a necháme pôsobiť cez noc. Druhý deň vyberieme tekvicu z misy pomocou cedidla a necháme odkvapkať. Tekvicu varíme asi 5 minút do sklovita (nenecháme úplne zmäknúť), potom plníme do pripravených pohárov. Nálev z pikant fixu pripravíme podla návodu na obalea ihneď ho nalejeme až po okraj dopohárov na tekvicu, poháre s uzavieracím viečkom uzavrieme a asi 5 minút necháme stáť obrátene na viečku.