sobota 19. decembra 2015

11-ročné tahini


Pri jednom upratovaní a hľadaní pár iných vecí sme našli veľkú plechovku z roku pána, ktorá ma dosť šokovala, nakoľko si dosť presne pamätám, kedy sa do bytu dostala - a nepochopila som, prečo sa ešte nespotrebovala. Rok 2015 teda so sebou priniesol rad prekvapení a čudností, a toto bolo taktiež jedno z nich... že to vôbec vyplávalo na povrch.

Zo skrine teda vyplávala veľká plechovka tahini v bio kvalite s dátumom najneskoršej spotreby do 10.2004. Čistý bezlepkový produkt, doplnený mandľami, uchovaný tak, ako docestoval z Tuniska pred 11 rokmi. Ležal v skrini a prežil dosť veľa turbulentných okamihov, bezpečne ukrytý pred zrakmi všetkých členov domácnosti, ktorý medzitým už stihli z bytu i poodchádzať natrvalo.


Otvorili sme, ochutnali sme, a nič tomu nebolo. Mandle chutili ako keby ich tam vložili včera, nič nebolo ani horké, ani potuchnuté, ani nijako čudné. Iba to malo takú takmer sypkú konzistenciu. Všetko bolo chutné a po prvom nesmelom pokuse zjesť kúsok sme čakali 24 hodín, či sa budeme biť o onú miestnosť, nič sa však nestalo. Celú plechovku tahini dojedol nakoniec na pokračovanie chlap, ktorý sladké rozhodne môže, pripomínalo mu to turecký med. Spotrebovali sme to 11 rokov po doporučenom dátume, presnejšie v 10.2015.


Čo to vlastne "tahini" je?
Tot oficiálne objasnenie z wikipedie:
"Tahini is an oily paste made from toasted ground hulled sesame seeds used in North African, Armenian, Greek, Israeli, Cypriot, Iranian, Turkish, Iraqi, and Levantine cuisines. Tahini is served as a dip on its own or as a major component of hummus, baba ghanoush, and halva. Tahini is made from sesame seeds that are soaked in water and then crushed to separate the bran from the kernels. The crushed seeds are soaked in salt water, causing the bran to sink. The floating kernels are skimmed off the surface, toasted, and ground to produce an oily paste. Because of tahini's high oil content, many manufacturers recommend refrigeration to prevent spoilage. This is particularly true among makers of raw, organic tahini, who will often prepare their tahini at low temperatures and ship and store it in refrigerated cases to maximize quality and shelf life. Tahini is an excellent source of copper, manganese and the amino acid methionine.[12] Tahini is a source of the healthy fatty acids omega-3 and omega-6. Tahini in a jar with natural oil separation visible at the top. Tahini made from raw sesame seeds is lower in fat than tahini made from roasted seeds. Tahini's relatively high levels of calcium and protein make it a useful addition to vegetarian and vegan diets, as well as to raw food diets when eaten in its unroasted form. Compared to peanut butter, tahini has higher levels of fiber and calcium and lower levels of sugar and saturated fats.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára