nedeľa 25. augusta 2013

Zucchini Bread


Hektika každodenného života a nechuť do ďalších neúspešných pokusov pečenia bezlepkového chleba spôsobili, že som sa stala imúnna voči čomukoľvek čo sa volá pečenie chleba. Moja pekáreň teda trčala bez pohybu na linke a čakala na svoj revival. Nedočkala sa ho, včera som zreorganizovala pekárenský kút, presťahovala som ju preč, v pekárenskom kúte sa vytvoril kuchynský elektro-kút i vďaka zvláštnej náhode z Ikei. Stolička, ktorú som si k linke pre budúcnosť (budúcnosť kvôli vysokej cene) vyhliadla, sa nepochopiteľným zázrakom ocitla v oddelení zlacnených výrobkov za polovičnú cenu v počte 1 kus (t.j. za cenu, o ktorej som bola ochotná pri jej výbere uvažovať), navyše bola poskladaná, stovkami objemných ľudí otestovaná a zaručene stabilne funkčná :-) a teda skončila v mojej kuchyni.

Po veľmi dlhom čase, presnejšie asi po 2 rokoch, som sa dnes rozhodla zistiť, či existuje použiteľný recept na bezlepkový chlieb konkrétne cuketový, nakoľko cukiet je a bude riadne kvantum.
Po nečakane a prekvapujúco úspešnom pokuse môžem potvrdiť, že existuje. Navyše autori receptu (neslováci - samozrejme, Slováci trpia syndrómom predstavy len a len klasického chleba, ktorý sa už v obchodoch kúpiť ani nedá) tvrdia, že sa dobre zmrazuje - čo tiež vyskúšam, najlepšie ešte poobede, kým Paťo prinesie ďalšiu zásobu cukiet.
Dokonca i v bezlepkovej verzii drží pokope, má dobrú konzistenciu, nerozpadáva sa, nie je suchý a má veľmi dobrú chuť. Konečne niečo naozaj chutné v podobe chleba/pečiva pre bezlepkárov!

Pôvodný recept už ktosi upravil tak, aby sa vylepšila konzistencia, t.j. ten upravený som ešte upravila na bezlepkovú verziu, a teda obsahuje aj veci, ktoré pri pečení z normálnej múky netreba. Škrob nepoužívam vôbec, ani ho nemienim, t.j. ten som úplne vynechala - očividne to drží pokope aj bez neho našťastie.
Upravený je do verzie "hrnčekový koláč", čo sa množstiev týka...

Verzia bezlepková:

3 cups flour
... glutein-free version:
3 cups of rice flour (or my version: 1,5 cup rice, 1,5 cup standard Novalim),
½ cup of patato starch,
3 ½ tablespoons of tapioca starch,
½ teaspon xanthan gum or guar gum.
No problem if patato and tapioca starch missing...

2 cups sugar (brown) (alebo stévia). V slanej verzii stačí polovica.
2 cups grated zucchini (strúhaná)
1 cup butter
1 cup walnuts (or sunflower seed)
3 teaspoons cinnamon
3 teaspoons vanilla extract – no problem if missing.
2 teaspoons of Apple fiber
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon salt
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon of nutmeg (muškátový oriešok)
3 eggs


Zmiešajú sa: vajcia, cukor, vanilka, maslo (roztopené). Pridá sa postrúhaná cuketa a slnečnícové semienka.
Potom sa dosýpa zmes: múka, soľ, prášok do pečiva, sóda, škorica, muškátový oriešok, jablková vláknina.
Je z toho divná zmes, ktorá sa nepodobá na chlebové cesto, skôr na husté koláčové.
Môže (nemusí) sa to nechať chvíľu rásť.
Rúra sa vyhreje na 162 Celzia (píšu 325 Farenheit, t.j. odhadom...), cca 1 hodinu sa to pečie.
Po upečení je vhodné nechať to 30 min stáť v otvorenej rúre, kým to samé mierne vychladne.
Potom vyklopiť - nemal by sa rozlomiť.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára