sobota 19. decembra 2015
Kokosové a jablkové gulky (bezlepkové)
Pri frekvencii mojej schopnosti publikovať článok v období nasadenia na projekt sa dostávame tento rok k číslu 2 ks ročne :-) za čo sa vopred či ex-post každému ospravedlňujem :-) avšak obdobne to vyzerá aj s frekvenciou pečenia sladkostí v mojej domácnosti tento rok. Myslím, že po dlhom období vysokej miery frustrácie aj chlap konečne uvítal návrat svojho obľúbeného prirodzene bezlepkového sladkého čuda, pri ktorého objave sa pred rokom zmieril s tým, že bude jesť kokos. Keď sa tento rok pri prechádzke nočným obchodom počas nákupu potravín jemne spýtal, či nepotrebujeme kúpiť kokos, bolo mi jasné, že je čas na kokosové a jablkové guľky.
Recepty sú pomerne jednoduché, i keď, oproti pôvodným zaknihovaným verziám prešli miernymi úpravami, obzvlášť jablková verzia, nakoľko nemám fyzickú silu mlieť namočené sušené hrozienka - akože - vyskúšali sme to, bolo to asi najlepšie na svete, ale niet toho človeka ktorý by ma prinútil absolvovať to ešte raz... Recepty sú teda nasledovné:
Kokosové guľky:
250 g kokosovej múčky
1 Salko (alebo sladené kondenzované mlieko)
100 g mandlí alebo pomletých vlašských orechov
2 lyžice medu
kokos na obaľovanie
Jablkové guľky:
4 jablká
1 lyžica ghee (originál: olej)
soľ
šťava z 1 limety (originál: citrón)
2 lyžice medu
2 lyžice rumu
mletá škorica (podľa chuti)
(100 g mletých namočených hrozienok) --- ktoré som nahradila 100 g mletých orechov
kokos na obaľovanie
V prípade kokosových guliek je to jednoduché - všetko dôkladne pomiešať, vytvarovať guľky (rukami!), obaliť v kokose a ukladať do papierových košíčkov.
V prípade jablkových guliek je to mierne zložitejšie. Jablká treba postrúhať a podusiť na ghee spolu so štipkou soli (ja tam pridávam aj limetovú šťavu). Zmes po vychladnutí doplniť všetkými ostatnými surovinami, dôkladne premiešať, vytvarovať guľky (opäť rukami), obaliť v kokose a ukladať do košíčkov.
Lepšie ako z obchodu, zdravé nakoľko viete, čo tam dáte, a zaručene bezlepkové bez čudných druhov zahusťovadiel, zlepšovačov konzistencie či regulátorov chute. V chladničke vydržia, kým ich nezjete a máte dennú dávku sladkosti na dosť dlhý čas pripravenú...
Hm, pri otázke - čím nahradiť Salko aby to bolo menej kalorické, som dostala odpoveď - "Čo si sprostá? Už toľko si človek môže dopriať a nezje toho tony, tak na to zabudni!" Takže mi bolo zakázané ďalej uvažovať.
No a keďže chlap v poslednom období výrazne pochudol, nezaškodí mu trocha výživy navyše :-), teda nech mu to pohladí dušu jemnejšie ako umelé makovníky z našich komerčných pekární.
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára